Vrijstaand-bad

Vrijstaand bad; één echte eyecatcher in de badkamer!

Ben je op dit moment bezig om je een nieuwe badkamer te ontwerpen? Dan moet je goed naar de indeling, inrichting, stijl en meubelen kijken. Veel van deze facetten gaan hand in hand met elkaar, zoals bij een ligbad het geval is. Als je een ligbad in je badkamer wilt verwerken, heb je met meerdere factoren te maken. Zo moet je bepalen wat voor bad je wilt hebben, maar ook waar het bad moet komen.

Eén van de populairste opties tegenwoordig is een vrijstaand bad. Dit bad staat bijvoorbeeld in het midden van de badkamer en is volledig omringd door vrije ruimte. Dit betekent dat de het bad één van de eyecatchers van de badkamer is. Dit betekent ook dat je van veel gemak verzekerd bent. Bovendien kun je veel kanten op qua aankleding. Zo is het onwijs fraai om een vrijstaand bad te combineren met een vrijstaande badkraan.

Wat is voor jou het beste vrijstaand bad? Op deze pagina vind je de nodige inspiratie.

Inhoudsopgave

Vrijstaande kraan bad

Vrijstaande kraan naast bad

Wil je graag een vrijstaand bad in je badkamer hebben? Dan moet je goed over de plaatsing nadenken, maar ook over de kraan. Je kunt op dit gebied namelijk twee kanten op.

Ten eerste kun je kiezen voor een vrijstaand bad met vaste kraan. De kraan zit hierbij aan het bad vast, waardoor deze twee onderdelen een fraai geheel vormen. Ten tweede kun je voor een vrijstaande kraan bij het bad kiezen. Zo’n kraan moet in de grond vastgezet worden, waardoor dit enig montagewerk vereist. 

Gevolg is echter wel dat je van een prachtige situatie geniet. Je geniet namelijk van een prachtig vrijstaand bad én een prachtig vrijstaande kraan. Bijkomend voordeel is dat je uit meerdere soorten vrijstaande kranen voor bij het bad kunt kiezen.

Vrijstaand-bad-170x70

Vrijstaand bad 170x70

Bij een vrijstaand bad moet je goed op meerdere zaken letten. Eén van de belangrijkste zaken is het formaat. Wil je een klein vrijstaand bad hebben? Kies dan voor een variant van 160 centimeter lang. Wil je een groot vrijstaand hebben? Dan is een variant van 180 centimeter lang de beste optie.

Wil je hier juist graag tussenin zitten? Dan kom je bij een vrijstaand bad van 170 centimeter lang uit. Dit is als het ware een tussenmaat, waardoor deze maat voor in veel badkamers geschikt is. Dat is al helemaal het geval als je kiest voor een vrijstaand bad 170×70 cm. 

Zo’n bad ligt heerlijk, maar neemt niet overdreven veel ruimte in beslag. Dit door de beperkte lengte, maar ook door de beperkte breedte. Er zijn namelijk ook vrijstaande baden van 90 centimeter breed. Zo’n verschil van 20 centimeter is in de meeste badkamers duidelijk zichtbaar en merkbaar. Kijk daarom zeker eens naar een vrijstaand bad 170×70 cm.

Vrijstaand-bad-op-pootjes

Vrijstaand bad op pootjes

Vrijstaande baden worden tegenwoordig in allerlei soorten en maten aangeboden. Zo is het mogelijk om een vrijstaand bad in de vloer te verwerken, maar je kunt ook kiezen voor een vrijstaand bad op pootjes. 

Belangrijk voordeel hiervan is dat zo’n bad veelal goedkoper is. Ook is het een feit dat je met de pootjes een prachtige uitstraling kunt creëren. Je creëert een uniek ruimtelijk effect, waardoor je badkamer ook nog een stuk(je) groter oogt. 

Wel moet je even goed kijken naar de plaatsing van het bad. Je moet de pootjes namelijk wel stevig aan het bad én aan de vloer vastmaken. Mogelijk is het verstandig om dit uit te besteden aan een vakman.

Vrijstaand whirlpool bad

Wil je in je nieuwe badkamer voor pure luxe gaan? Dan is een whirlpool bad vrijstaand mogelijk de beste keuze voor je. Zo’n bad brengt twee belangrijke voordelen met zich mee:

  • Je geniet van de ‘normale’ voordelen van een vrijstaand bad. Dit betekent onder meer dat de vrijstaande whirlpool een prachtig design heeft. Daarmee is het een ware aanwinst voor de uitstraling van je badkamer. 
  • Je geniet van de mogelijkheden van een whirlpool bad. In een whirlpool bad kun je de bubbelfunctie aanzetten, waarna je van nog meer comfort geniet. In zo’n vrijstaande whirlpool kom je al helemaal tot rust. 

 

Spreken deze voordelen je aan? Dan is het goed om te weten dat je zo’n whirlpool bad in twee varianten kunt kopen. Je kunt kiezen voor een volledig vrijstaande variant, maar ook voor een half vrijstaande variant. Dat is een whirlpool vrijstaand bad tegen een muur aan, waarover je hierboven al meer hebt kunnen lezen.

Vrijstaand-bad-op-verhoging

Vrijstaand bad op verhoging

Een vrijstaand bad is absoluut een uniek bad. Dit is aan de vormgeving te danken, maar ook aan de plaatsing. Heb jij bij de plaatsing de wens om het bad nóg meer op te laten vallen? Dan is een vrijstaand bad op verhoging een aanrader.

Doordat je zo’n bad op een verhoging plaatst, valt het bad nog beter/meer op. De kans dat je vrijstaande bad de eyecatcher van de badkamer wordt, is hiermee alleen maar groter.

Waar je wel rekening mee moet houden, is met de instap en uitstap. Op het moment dat je de verhoging te hoog maakt, kan het lastig zijn om van het bad gebruik te maken. Dit is overigens ook iets dat je goed op je lichaamslengte af moet stemmen.

Wat kost een vrijstaand bad?

Een vrijstaand bad kent geen vast prijskaartje. De prijskaartjes van de moderne vrijstaande baden variëren van 600 euro tot ruim 5000 euro. Het is daarom erg belangrijk om voor jezelf een budget op te stellen. Ook is het van belang om goed naar het bad zelf te kijken. Deze prijsverschillen komen uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen.

De prijs wordt onder meer bepaald door de uitstraling, de afwerking, het materiaalgebruik, de afmetingen en het soort vrijstaande bad. Het is goed mogelijk dat een half vrijstaand bad compleet anders geprijsd is dan een volledig vrijstaand bad.

Hoe hoog is een vrijstaand bad?

Een vrijstaand bad is over het algemeen tussen de 53 en 60 centimeter hoog. Dit is de ‘standaard’ maat, maar daar bestaan wel de nodige uitzonderingen op. Wil je je vrijstaande bad bijvoorbeeld op pootjes of op een verhoging neerzetten? Dan stijgt uiteraard de hoogte van het vrijstaande bad.

Kies je voor een inbouw vrijstaand bad? Dan moet je met een lagere hoogte rekening houden. Moraal van het verhaal: hoe hoog een vrijstaand bad is, is volledig afhankelijk van het soort bad. Bekijk daarom goed alle mogelijkheden.

Waar moet je op letten bij aankoop vrijstaand bad?

Bij het kopen van een vrijstaand bad moet je goed op de volgende punten letten:

  • Exacte plaatsing: volledig vrijstaand of half vrijstaand?
  • Materiaal: het materiaal is bepalend voor de uitstraling
  • Uitstraling
  • Afmetingen
  • Kleur
  • Inbouw, op pootjes of op een verhoging?
  • Kraan: vrijstaand of aan het bad vast?
  • Afvoer en leidingen: deze moeten wel aanwezig zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *