Dekton keukenblad

Dekton keukenblad; Een uniek materiaalsoort!

Ben je bezig met het creëren van een compleet nieuwe keuken? Of wil je aan je huidige keuken aanpassingen doorvoeren? In beide gevallen is het verstandig om goed naar het keukenblad te kijken.

Een keukenblad is één van de belangrijkste onderdelen in elke keuken. Dit heeft met de functie te maken, maar ook met de uitstraling. Door voor een nét iets ander soort keukenblad te kiezen, geef je je keuken een compleet andere uitstraling mee. 

Wil je graag een nieuw keukenblad aanschaffen? Dan zou je ook goed naar het materiaal van het keukenblad moeten kijken. Eén van de beste materialen van dit moment is in ieder geval dekton. Heb je hier nog nooit van gehoord? Of wil je graag meer weten over een dekton keukenblad? Hieronder vind je de belangrijkste informatie!

Inhoudsopgave

Wat is dekton keukenblad

Wat is een dekton keukenblad?

Het materiaal dekton kom je nog niet super vaak tegen. En het is daardoor ook nog niet super populair. Feit is wel dat dit een unieke materiaalsoort is. Door de unieke samenstelling is dit materiaal uiterst geschikt voor een keukenblad.

Maar, wat is dekton dan precies? Dit is materiaal dat van meerdere materialen gemaakt wordt. Het gaat hierbij om glas, porselein en kwarts. Deze drie materialen worden door middel van een chemische reactie met elkaar gemengd, waardoor dekton ontstaat.

Dekton keukenblad voor- en nadelen

Dat dekton een unieke materiaalsoort is, mag duidelijk zijn. Dat je met dit materiaal van veel voordelen geniet, is ook een feit. De belangrijkste voordelen zijn de volgende:

  • Dekton is krasbestendig. Dit is vooral te danken aan het feit dat de hierboven benoemde materialen onder hoge druk geperst worden. Door deze hoge druk ontstaat een aanrechtblad/keukenblad dat tegen een stootje bestand is. Als je eenmaal een dekton keukenblad hebt, hoef je niet bang te zijn voor lelijke krassen.
  • Dekton is slijtvast. Dit materiaal is niet alleen goed tegen krassen bestand, maar ook tegen andere mogelijke beschadigingen. Het materiaal is al met al slijtvast, waardoor je van een lange levensduur verzekerd bent.
  • Dekton is vlekvast. Wat voor keukenblad heb je op dit moment? Grote kans dat er in dat keukenblad vlekken zijn ontstaan. Dit is een logische reactie van veel materiaalsoorten, maar bij een dekton keukenblad hoef je hier niet bang voor te zijn. Dit materiaal is namelijk volledig vlekvast.
  • Dekton is tegen hoge temperaturen bestand. Zet je per ongeluk een warme pan op het keukenblad? Bij veel keukenbladen levert dit direct schade op, maar dat is bij een dekton keukenblad niet het geval. Dit materiaal is gewoon perfect bestand tegen hitte. Probeer het maar eens uit; als je een warme pan op dekton zet, geeft dit materiaal geen krimp.
  • Dekton verkleurt niet. Grote kans dat het keukenblad wel eens in aanraking met zonlicht komt. Bij andere materiaalsoorten merk je dit aan verkleuring van het materiaal, maar daar is bij dekton geen sprake van. Dit materiaal verkleurt niet door bijvoorbeeld zonlicht. Je geniet daardoor jarenlang van de fraaie uitstraling van dit unieke materiaal.
  • Dekton heeft een prachtige uitstraling. Bij het fabriceren van dekton worden meerdere materialen samengeperst onder een hoge druk. Deze persing zorgt voor bovengenoemde voordelen én voor een prachtige uitstraling. Deze uitstraling kunnen we het beste omschrijven als ‘mooi’, ‘luxe’ en ‘natuurlijk’. Met een dekton keukenblad haal je sowieso een uniek keukenblad in huis.

 

Moet je bij een dekton keukenblad dan ook nog met nadelen rekening te houden? Ja, je moet wel met een paar aandachtspunten rekening houden. Zo moet je voor jezelf goed nagaan of je dit materiaal wel mooi vindt. Het materiaal valt bij veel mensen in de smaak, maar lang niet bij iedereen. Bepaal daarom goed voor jezelf of je dit materiaal wel/niet mooi vindt.

Verder moet je rekening met de investering houden. Ten opzichte van veel andere materiaalsoorten is dekton duurder, waardoor zo’n keukenblad een stuk duurder uitvalt. Het is aan jou om te bepalen in hoeverre je dit een nadeel vindt.

Dekton-keukenblad-kleuren

Dekton keukenblad kleuren

Zou je graag een dekton keukenblad willen hebben? Dan zijn er wel enkele zaken waar je goed over na moet denken. Eén van die zaken heeft betrekking op de kleur. Een dekton keukenblad kan namelijk in meerdere kleuren uitgevoerd worden. 

Het gaat hierbij om een breed scala aan kleuren. Je kunt voor allerlei lichte tinten gaan, maar ook voor talloze donkere tinten. Om tot de juiste kleurtint te komen, is het in ieder geval belangrijk om naar je gehele keuken te kijken:

  • Welke kleur keukenblad past het beste bij de rest van je keuken? Indien je een compleet zwarte keuken hebt, staat een lichtgekleurd dekton keukenblad mogelijk prachtig.
  • Moet het keukenblad erg opvallen? Het is aan jou om te bepalen in hoeverre het keukenblad opvallend moet zijn. Als je liever voor een iets minder opvallend keukenblad gaat, kun je beter voor een gedistingeerde kleur gaan.
Dekton-keukenblad-marmerlook

Dekton keukenblad marmerlook

Ben je helemaal gek van marmer? Dan kun je voor echt marmer kiezen, maar dit materiaal is behoorlijk kwetsbaar. Het is daarom veel verstandiger om voor een dekton keukenblad met marmerlook te kiezen.

Het mooie hierbij is dat dit materiaal net op echt marmer lijkt. De overeenkomsten zijn gigantisch, terwijl je ook nog van bovengenoemde voordelen verzekerd bent. Met een dekton keukenblad in marmerlook ben je simpelweg van een geweldige win-win situatie verzekerd.

Bijkomend voordeel: marmer kun je in je keuken ook nog eens prima combineren met andere kleuren en materialen. De keuze voor een dekton keukenblad in marmerlook is dan ook een heuse aanrader.

Dekton of keramiek keukenblad?

Twijfel je nog enigszins over dekton? Dan is het aan te raden om een vergelijking tussen dekton en keramiek te maken. Beide materialen lijken op elkaar, maar zijn op bepaalde gebieden behoorlijk verschillend.

Zo kunnen we stellen dat dekton het beste materiaal is voor een keukenblad. Dit heeft met name met de slijtvastheid te maken. Je kunt van alles op dit keukenblad doen, zonder dat dit nadelige gevolgen met zich mee brengt. Zo is het zelfs mogelijk om een loeihete pan op het keukenblad te zetten.

Kies je voor keramiek? Dan kies je voor een keukenblad dat iets kwetsbaarder is. Desalniettemin kun je ook geruime tijd van een keramieken keukenblad genieten. Wat daarbij ook nog een voordeel is, is dat je voor keramiek een stuk minder geld hoeft te betalen. Als je het zo goedkoop mogelijk wilt houden, is keramiek daarom de betere keuze.

Moraal van het verhaal: een dekton keukenblad is beter, maar is wel duurder. Het is aan jou de taak om op dit gebied de juiste afwegingen te maken.

Wat is de dekton keukenblad prijs?

Wat je voor een dekton keukenblad moet betalen, is van meerdere factoren afhankelijk. Zo speelt de lengte van het keukenblad een bepalende rol, evenals de diepte van het keukenblad. 

Je kunt in ieder geval uitgaan van een bedrag van 300 tot 400 euro per vierkante meter. Indien je de kosten graag wilt beperken, sluit keramiek mogelijk beter op je wensen aan. Maar, met dekton ben je wel van een onwijs lange levensduur verzekerd.

Wat is de maximale lengte van een dekton keukenblad?

Dekton kun je in meerdere afmetingen bestellen. Je kunt voor een klein formaat gaan (71 bij 71), maar ook voor een grote plaat. Zo’n grote plaat heeft een maximale lengte van 320 centimeter. Dat is dan ook de maximale lengte van een dekton keukenblad.

Heb je een langer keukenblad nodig? Dan is het uiteraard mogelijk om meerdere Dekton platen aan elkaar vast te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *